Adhatok a babának húst?

 

Ízlelgessünk egy fontos tényt: Mire a babák kb. 7 hónaposak, több vasra van szükségük, mint egy felnőtt férfinak. 

 

ke_pernyo_foto_2019-10-25_8_48_28.png

Vasszükséglet

 

Koraszülött vagy SGA baba– 2-4 mg/kg/nap

Terminusra született baba:

7 hós korig: 1 mg/kg/nap

7-12 hó: 11 mg/nap

1-3 év RDA 7 mg

4-8 év: 10 mg

Felnőtt férfi: kb. 8 mg/nap

 

Ezt az igényt önmagában az anyatej nem elégíti ki ekkorra már. Minden baba úgy születik, hogy vasraktárai fel vannak töltve. Ennek mennyisége függ a születés módjától, idejétől egyaránt. De 4-6 hónapos babánál már kimerül ez a raktár. Az anyatejben kevés vas van, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ez nagyon jól felszívódik. Mégis, 6 hónapos kor után már kevés lehet.


A vas fontos a babának. Hiányában növekedési elmaradás, kognitív és mentális fejlődés zavarai, csökkent immunválasz egyaránt előfordulhat.

 

 

 Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság Táplálkozási Bizottsága, és az uptodate.com (mely az egyik legnagyobb orvosszakmai portál) azt javasolja, hogy az elsőkként babáknak kínált ételek között legyenek a húsok. A húsban a vas ún. haem-vas formában van jelen, mely nagyon jól felszívódik. Ezen kívül ellátja a babát cinkkel, B-12-vel, fehérjével és számos tápanyaggal szintén.

 

Nem káros a vörös hús?

 

Semmi sem fekete vagy fehér. Az állásfoglalások egyértelműek voltak azzal kapcsolatban, hogy a vörös hús és a feldolgozott húsok fogyasztása káros: egy bizonyos határ felett. Ezt a határt a babád ne aggódj, nem fogja átlépni, illetve azóta új átfogó kutatások a korábbiakat megkérdőjelezik. Egy szó mint száz: nem, nem káros babádnak a vörös hús sem. Pont ebben van sok-sok vas. Éppen ezért ne csak csirkemellben gondolkodj, hanem más sovány húsrészekben is.

Fontos szempont, hogy a hús

-fiatal állattól származzon: ennek a húsa porhanyósabb, könnyebb rágni

-ajánlom: borjú (pl. comb), malac (pl. comb), csirke (mell/comb), pulyka (mell/comb), nyúl, bárány (comb)

-alaposan hőkezeld: nem jó a félig átsütött, a picit átmelegített maradék, a hűtőbe tárolt hidegtál. A babáknak jól átsütött hús kell, maradék esetében is jól átforrósított. Vigyázz, a mikró kiszárítja a húst, még nekezebb ilyenkor rágni. Éppen ezért ha lehet frissen kínáld neki

-a vas felszívódását elősegíti a C-vitamin, ezért magas C-vitamin tartalmú étel naponta 1x legalább kerüljön a baba tányérjára (pl. húsgolyó mellé paradicsom szelet)

  

Hogyan válasszunk húst?

 

A babáknak a húst a legnehezebb minden étel közül elrágni. Ez egyébként akár egy betegség tünete lehet, amennyiben minden mást jól elrág, de sok esetben az az oka, ha a hús nem megfelelően van elkészítve.

Éppen ezért

-pürés táplálásnál össze kell keverni a húst valamilyen más, magas víztartalmú zöldséggel, hogy egy kicsit jobban csússzon (pl. cukkinivel. Nem elég a burgonya, legyen valamilyen más zöldség is ott)

-darabos táplálásnál lazítani: darált hús formájában elkészíthető úgy, hogy nagyon könnyű legyen rágni, kézbe fogható és igazán finom legyen. Mehet a darált hús mellé reszelt majd kinyokodott cukkini, reszelt sajt, tojás, zabpehely, áztatott majd kinyomkodott zsemle/kifli, fűszerek. Ez mehet vagy egy nagyobb hőálló tálba (ebben az esetben több legyen a tojás, így még lazább) és ha elkészült szeletelve, vagy gombócokat/hosszúkás kukacokat formázva a sütőbe egy kis olívaolajjal meglöttyintve.

 

A klasszikus, jégkockás trükknek én nem vagyok nagy rajongója. Eszerint a húst meg kell főzni egy kis vízben, azzal együtt ledarálni, jégkockatartóba tenni és lefagyasztani. Amikor kell, egy kockát kiolvasztani.

Arra jó, hogy a mennyiséget lásd. ITT is látod. Bár nagyon eltérő jégkockatartók vannak. Egyébként pedig szerintem egy kicsit gusztustalan. Azt szoktam mondani, hogy azért a babának is olyan ételt kínáljunk, amit mi felnőttek is szívesen megkóstolnánk. Hát, aki látott már kiengedett húspépet, nem tudom.. Vészmegoldásnak jó, de simán ha látsz a megfelelő hentesnél egy szép husit, vidd haza, pirítsd meg egy kis olívaolajon, és utána vagy pürésítsd a szintén pirított és párolt zöldségekkel és egy kis zöldségalaplével, vagy darált húst vegyél és inkább azt fagyaszd le adagokban, még nyersen. Főve a húst nem találom jó megoldásnak lefagyasztani. Ebben az esetben is ugye kiengedés után át kell forralni, és az már egy nagyon összeállt, rágós, száraz húspép lesz.

 

Kell egyáltalán hús az embernek?

 

A vegetáriánus táplálkozásnak vannak különböző csoportjai, amelyek más és más megítélés alá esnek a szakirodalom szerint. Az a vegetáriánus, aki nem fogyaszt húst de fogyaszt tejterméket/halat/tojást, a megfelelően összeállított étrend mellett is egészséges lehet. Az étrendet gyermek esetében különösen ebben az esetben jó szakember felügyelete mellett szükséges összeállítani és ellenőriztetni, hogy a gyermek ebben az érzékeny periódusban ne szenvedjen hiányt. A vegán táplálkozás azonban nem javasolt gyermekkorban. á

Én nem szoktam elküldeni a rendelésről ezért (sem) szülőket, inkább azt gondolom, segíteni kell őket az erőszakos érvelések helyett. Van 2 vegetáriánus babám, és jól vannak, nagyon is :).  Azonban sajnos több hazai vegán netes csoportban látok szemmel láthatóan hiánybetegségekkel és alultápláltsággal küzdő vegán babákat, anyukákat. Bátran kérjenek segítséget dietetikustól, nekünk is a gyermek az első.

A nem vegetáriánus táplálkozású szülők, akik egyébként fogyasztanak húst, nyugodtan adjanak a gyermeknek is. Nagyban hozzájárul a növekedéshez, egészséghez. Fontos építőkocka az első falatoktól. A húst a hozzátáplálás első pár hónapjában ne önmagában add, hanem valamivel keverve, lásd fent.

 

Hogyan készítsem el a húst?

 

-párolva

-sütőben sütve (pl. sütőzacskó, így a nedvességtartalma is megmarad)

-darált húsként a fenti módszerekkel

-sous vide technológiával (a legfinomabb így)

-pürésítésve: a legjobb, ha még nyersen kisebb darabokra összevágod a húst, és akkor pürésíted. Nehezebb, ha a hús forró, de ha így hozta az élet, ezt is tudod pürésíteni, de adj hozzá mindenképp folyadékot ekkor. Enélkül száraz lesz és túl intenzív az íze (folyadék lehet hozzá a víz, vagy egy finom zöldség alaplé)

-pácolva: egy kis joghurtba, kefírbe, egy pác csepp citromlével, fűszerekkel igazán porhanyós, finom lesz a hús. Ezt így elkészítve adhatod a babának (nem fűszersóról beszélek).

 

Zöldség alaplé, amellyel finomabbá tehető a püré

Azokat a zöldségeket, amelyeket babád már fogyaszt vágd darabokra tisztítás után, és hideg vízzel engedd fel. Főzd addig, amíg a zöldségek alaposan megpuhulnak. Csak a levet használd fel, ezzel felöntheted a pürét a megfelelő állag eléréséig, de párolhatsz is vele.

 

 

Mi a helyzet a boltban kapható hústermékekkel?

 

Azt hiszem, a legtöbb babatáplálási naplóban amelyet láttam, 1 összetevő van ami majdnem mindig megjelenik: a párizsi. Nem véletlen: elég könnyű rágni és a babáknak ízlik is. Én nem javaslom rendszeres fogyasztásra a feldolgozott húsokat főleg nem 1 éves kor alatt. Tehát rendszeresen nem. A világ azonban nem fog összeomlani, ha néha megkóstolja, ismeri a baba a virslit (csak is hosszában félbevágva a félrenyelés elkerülése miatt), a párizsit, a szalámikat. A házi kolbász esetében fontos, hogy minden esetben alaposan hőkezelni kell gyermeknek kínálás előtt a botulizmus veszélye miatt, ami egy nagyon súlyos betegség (alias kolbászmérgezés). Nem, nem török pálcát a kolbászt evő, vagy szalonnasütésen szalonnát szopogató, ketchupban virslit tunkoló gyerek anyja felett, kérlek te se tedd. Ahogy a cikket kezdtem: semmi sem fekete vagy fehér. A hozzátáplálás alapanyagai mellett ugyanolyan fontos a hozzátáplálás módja is: ha anya a jóízűen, nagyinál téli szalámis katonákat falatozó gyermekére és a nagyira egyaránt ráordít emiatt, az sokkal rosszabb mint maga a téli szalámi. Belefér. Nem minden nap ajánlom, de vannak olyan helyzetek, amikor ez tényleg belefér. Nem mindenkinek van ideje házi csirkemellsonkát készíteni (amiért jár a pacsi!), szerencsére ma már több helyen sok, nagyon jó minőségű készítmény kapható (amelynek magas a hústartalma, Na-glutamát mentes). Ha ismersz ilyet, kommentben linkeld, segítve ezzel a tanácstalan szülőket.

 

Útravaló üzenet

 

A hozzátáplálás minőségi kiegészítés, amely során kiemelt szerepe van a vas utánpótlásának. Nem jó, ha egy baba hónapokig csak zöldségeket, gyümölcsöket eszik, a hús kitűnő tápanyagforrás. Amennyiben ki szeretnéd hagyni vegetáriánus életmód miatt, keress fel szakembert mindenképpen. Ha pedig csak szimplán kételyeid voltak a hús miatt, ne legyenek: irány egy jó hentes! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskanalkommando.blog.hu/api/trackback/id/tr1215261848

Gyermekdietetikus

A Kiskanál Kommandó blogja- Hozzátáplálás és kisgyermektáplálás a szakemberektől, a legújabb irányelvek alapján

Friss topikok

süti beállítások módosítása