10+1 kevésbé ismert hozzátáplálási és kisgyermektáplálási tanács a dietetikustól

tanacsok.png 

Az anyukák szeretnek olvasni babájuk, kisgyermekük táplálásával kapcsolatban. Nem véletlen nem etetést írtam, ez bizony táplálás a szó szoros értelmében. Nincs könnyű dolguk, hiszen rengeteg tanács érkezik, olyakor egymásnak ellentmondóan. Átgondoltam azokat a tanácsokat, amelyek talán nem annyira egyértelműek, mégis a legtöbb segítséget adhatják nektek.

 Nem elég tudni, mit adjunk a kicsiknek, ennél egy lehelletnyivel fontosabb a “hogyan”. Ehet az a gyermek bio chiamagos avokádókrémet az első 3 évében, ha ez nincs megfelelően kínálva és kommunikálva, a fene ette meg az egészet. A gyermek nem fog szeretni enni, rossz szokásokat tanul, ami az egész életére kihat és ez sajnos majd átadódik az unokáidnak is. Ez a lista segít abban, hogy rávilágítson a valódi baba és kisgyermektáplálás mikéntjére.

 Alapszabály: ha egy gyermek jól fejlődik (percentilgörbén segít a védőnő és a gyermekorvos ellenőrizni), jó a kedve, egészséges, mozgékony és nem okoz napi gondot a táplálása, nincs gond az étrendjével. 

 

  1. A gyerek feladata eldönteni, kér-e enni abból amit adsz neki, és az is, hogy mennyit kér belőle.

 Ez az ún. FDM-Modell (Ellyn Satter), amit a Kiskanál Kommandó alapelvének tekint. Nekünk, szülőknek annyi a feladatunk, hogy finom, tápanyagdús ételekkel látjuk el a gyermeket. Eldöntjük, hol és mikor tesszük elé, és: türelmesen figyelünk. Ő majd eldönti, hogy egyáltalán hozzányúl-e, megkóstolja-e (nem, megnyalnia sem kell..), és ha eszik belőle, hol az elég. Nem jó, ha próbálunk tukmálni, könyörögni, jutalmazni neadjisten büntetni ezek miatt. Azt viszont tudnod kell, hogy átlag 10-15x kell egy baba elé letenni valamit, mire egyáltalán megkóstolja. Tehát nem kell feladnod akkor sem, ha a brokkolira először rá sem néz.

 

  1. Éhség-jóllakottság érzése.

Érzi a jóllakottságot már babakorban is, de verbalizálni nem tudja még, ahogy az éhséget sem. Neked kell megtanítanod rá. Mondd evés előtt: “érzed ezt a furcsa érzést a pocidban? Ez azt jelenti, hogy éhes vagy. Gyere, menjünk enni, és elmúlik!”

     “Látod, ilyen érzés, ha jól laktál. Most kellemesen tele van a pocid, egészségedre!”

      Később már: “mit mond a pocid?”

 

  1. Nem elérhető folyamatosan az étel.

Az egyik leggyakoribb hiba ha folyamatosan ehet egy gyermek. Nincs megszabott étkezési ritmus, folyamatos az ellátmány. Gondolj bele, ez neked sem lenne jó, és te sem lennél éhes amikor eljön az ebéd ideje. Jó, ha kialakul egy ritmus: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. Hozzátáplálás elején nagyjából 3-4 hetente egy új étkezésnél kínáljuk a babát, így kb. 10 hós korára megvan a napi 5 étkezés. Nem azt mondom, hogy nem lehet elmenni fagyizni, vagy később majd moziba popcorn-t enni (popcorn szigorúan 5 éves kor után), de a kisebb gyerekeknek az átlag napokon a rutin nagyon sokat segít, biztonságérzetet ad ha kiszámítható, mikor-mi fog történni.

 

      Fontos, hogy egy-egy étkezés között teljen el 2-2,5 óra, (a szoptatás és a tápszer nem ide értendő!) hogy a gyermek tényleg éhes legyen és  befogadó.

Totyogóknál jó, ha mondod neki: “nyitva van a konyha, gyere, mondd el mit szeretnél reggelizni: gofrit vagy palacsintát, esetleg májkrémes kiflit?” – ne kérdezz 3 dolognál többet.

      A gyümi, zöldség és folyadék kivétel, ezek legyenek folyamatosan elérhetőek.

 

  1. Ne keverd össze az ételeket.

 

Tipikus példa a rizseshús valamilyen zöldséggel. Na most a rizst a gyermek legkönnyebben kanállal tudná enni, a husit a legnehezebb rágni-kézzel praktikus a szájba tenni, később villával, a zöldséget bármivel jó. 3 különböző textúra, 3 különböző fogásmód, íz és illat, szín. Biztonságosabbnak vélik a kicsik, ha ezek külön vannak szedve, osztott tányéron. Így tanulnak, megfigyelhetik, milyen szép például a brokkoli színe, roppan kicsit, a húst mennyire más rágni és kicsit sikamlósabb is megfogni, a rizst pedig milyen nehéz csipegetni, hát itt ez a kanál, megpróbáljuk azzal. Tanul, figyel, érzékel. Összekeverve erre nincs lehetőség, csak ha beletúrnak, de akkor már nem olyan, és a legtöbb anya nem is örül neki.

      Természetesen nem kell mindig minden körülmények közt szétválasztani az ételeket.

Fontos hangsúlyozni főleg 1 év alatt, a hozzátáplálásnál hogy ne keverd össze a püréket a darabokkal.  Egy babóca nyelvén eleinte elöl helyezkedik el az ökledezési reflexet kiváltó terület. Később ez hátrébb vádorol az ismétlődő tapasztalatai miatt. Ha nincs rákészülve a darabos ételre (nem látja maga előtt, nem ő veszi fel, stb.), az addig biztonságos pürében egyszer csak valami darab jelenik meg, biztosan nem fog neki jól esni és öklendezni fog. Külön tapasztalat a pürékkel való nyelés és falat továbbítás és a darabos, puha falat. Mindekettőt javaslom, de a püréket nem szükséges hónapokig elhúzni. Amikor darabos ételt eszik, legyen külön a pürétől, hogy tanulhassa: hogyan kell megfogni, harapni belőle, rágni, nyelni, esetleg kiköpni. Az öklekdezés normális, a cikk végén találsz róla bővebb leírást.

 

  1. Az étkezés tanulás.

 

Ez így van, nem az a cél hogy minél hamarabb belapátoljuk a gyerekbe az ételt. Ő evés során tanul, tapasztal. Minél többféle tapasztalata van, annál több ételt fog később elfogadni és kedvelni. Hagyd, legyen csak maszatos, megfoghassa az ételt, olyakor görgesse, lapítsa szét. Akkor tud erre figyelni, ha nincs előtte képernyő (tablet/telefon/tv). Ha van, sajnos ez leköti a figyelmét és képtelen lesz tapasztalni, csak figyelmetlenül fognak a falatok lecsúszni, ami nem jó így. Ha már képernyő előtt eszik, a cikkek között (alul) találsz megoldást.

 

  1. Az étkezés élvezet.

 

Legyen kellemes, nyugodt a légkör. Ez tudom, nem mindig egyszerű, de a kicsik minde rezdülést érzékelnek, és hidd el, te sem ennél stresses légkörben. Nyugodt meg, van étel, van egy ügyes, tanulnivágyó gyermeked, és több ezer lehetőséged táplálni őt. Élvezet az is, ha otthon megengeded neki tésztát gyúrni, kiszúróval kenyeret és sajtot szúrni csillagformájúra, narancslevet facsarni, stb. Játék útján tanulnak a gyermekek, így az ételekkel is játszani fognak előbb-utóbb. Sok szenzoros gyermeknek több időre van szüksége ahhoz, hogy az ételt megfogja, az, hogy megegye, csak a végcél. Rengeteg játék van, ami alkalmazható, és rengeteg módszer. Ne aggódj, ha dobálja az ételt. Sok módszer van ennek kivezetésére, a cikkek között (alul) találsz sokat.

 

  1. Biztonsági szalvéta.

 

Totyogóknál szuper, ha mindig van szalvéta a tányér mellett. Tanítsd meg rá, hogy ez azért van ott, hogy amikor valami nem ízlik neki vagy kellemetlen, nyugodtan köpje bele. Hatalmas biztonságérzetet nyújthat neki, hogy “van kiút”, ha valami kellemetlen.

 

  1. A tányér tartalma.

 

Nem kell megenni, ami rajta van az utolsó falatig. Nem kell megnyalni legalább, vagy csak 2 falatot enni anya kedvéért még, hogy a mosogatógépnek könnyebb dolga legyen. Annyit “kell” enni, amennyi jól esik neki. Ha még kicsi és te eteted, látod hogy már kitér, elfordul, akkor ennyi. Mondd neki: “Egészségedre!”. Ha nagyobb, egyértelműen fogja tudatni, hogy nem kér már. Szedj keveset a tányérra, de kérhessen még. Az is jó megoldás nagyobb gyerkőcöknél, ha ő szedhet magának (de vigyázz, forró ételt ne tegyél az asztalra). 

 

  1. Ha nem ízlik az étel, van B-opció amit biztosan szeret.

 

Baba és kisgyermekkorban főleg nincs olyan szabály, hogy “eszed, nem eszed, nincs más.”. Ha odaül az asztalhoz éhesen, és nem szeretné valamiért megkóstolni az ételt, van megoldás. Nem hagyd éhesen felállni az asztaltól, elkeseredve. Mindig legyen otthon olyan étel, amit szeret. A kifli/zsemle a legegyszerűbb. Vágj mellé egy kis zöldséget, sonkát, sajtot, akkor ő most ezt eszi. Senki nem várja el tőled, hogy ha ott van az ebéd amivel dolgoztál, te felálj és elkezdj mást főzni. Ebédelj nyugodtan, neki meg adj egyszerűen olyat, amit szeret és kéznél van. Vacsinál például kompenzálhatod a meleg étel hiányát.

 

  1. Ne hagyd elmenni az asztaltól túl sokat és ne menj utána a falatokkal.

 

Ó, tudnék mesélni.. Kétségbeesett anyukák kanállal a gyermek után. Ne tedd. Az asztalnál egyetek közösen. Igen, mutass példát te is és apa is, hogy leültök.

Segíthet egy kisgyerek is előkészülni: válasszon magának villát, tényért, tegyen szalvétát, esetleg egy kis játékot, mondd neki: “hú, az a Stegosaurus éhesnek néz ki. Hozd ide, megnézzük mit szól a vacsihoz!”.

Ha már evett a gyermek, és azt mondja, elmegy, mondd neki, hogy “rendben, várunk vissza!”. Ha nem jön, esetleg szólhatsz neki. Ha többször előfordul, mindenképpen figyelmeztesd, hogy “lassan bezár a konyha, szeretnéd befejezni az evést?” Ha nem, nyugodtan pakolj el és várj, amíg éhes lesz. Enni nagyon veszélyes futkosva, járás közben és ugrálás közben egy kisgyermeknek. Ülve egyen. Ha ti olyan család vagytok, hogy ez belefér máshol is, nyugodtan. Csak tartsd magad a saját szabályaitokhoz. Ami egyik nap tilos, másnap se legyen szabad.

 

+1: Nincs rossz vagy jó étel. Étel van.

Lehet élvezni a fagyi hűvös édességét, a halrúd roppanósságát, a joghurt krémességét, a friss kenyér illatát, dinnye lédússágát. Mindent. Vannak kivételek amelyek akár 1 akár 4 év alatt veszélyesek lehetnek (cikk végén), de nem bűn a többit enni. A nasi is lehet része egy gyermek étkezéseinek, nem kell sóvárognia miatt és bűntudatot kelteni benne, ha megeszi. Viszont ismertesd meg a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, házi ételekkel. A szaglás és az ízérzékelés össze van kapcsolva az emlékezéssel is. Te is biztos fel tudsz emlékeket idézni bizonyos illatokról. Ezek az otthon illatai, a rántott husi  (lehet sütőben is) vasárnap a húslevessel, a gőzölgő kakaó szánkózás után, a hűvös limonádé nyáron a strandon, stb. Adj neki is emlékeket, illatokat és élményeket (babakorban is..). Lehet minden ételt szinte kivétel nélkül bababaráttá tenni, hogy nagyjából ugyanazt egye, mint ti. Így az illat és az íz egy. Anya és apa biztonságos ételt eszik, vajon ő miért kap mást? Kaphatja azt, csak ne sózd az övét, és aprítsd/vágd a megfelelő állagra, a megfelelő összetevőkből, technikával (süthetsz, grillezhetsz, párolhatsz, piríthatsz, stb.- amit kerülj: bő olajban sütés). 

 

Dietetikusként ha egyetlen alapanyagot kellene kiemelnem ebben az életkorban, ami nagyon fontos, az a hal. Tele van többféle hal omega-3 zsírsavakkal, ami segíti az idegek és az agy fejlődését, egészségét. Heti 2 halfogyasztás ideális ebben az életkorban is. 

 

Végül mutatok jó pár nagyon hasznos cikket, amelyek szintén segítenek:

https://kiskanalkommando.hu/olvasnivalok/ 

 

Nem is tűnik ez olyan könnyűnek. De hidd el, az ösztöneid nagyon sokat segíthetnek. És az, ha figyeled és jól olvasod a gyermeked jelzéseit. Utóbbi nehéz lehet, de egy idő után már a rezdüléseiből is tudod, hogy mit gondol és miért csinálja, amit csinál. Figyelj meg, mikor éhes , mikor rosszkedvű és nem befogadó, mikor vágyik egy simogatásra evés közben vagy bátorításra, mikor van tele, mikor undorodik, mikor fél. Ez alapján tápláld őt etetés helyett. Az ő igényei szerint (ami nem az állagtól függ).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskanalkommando.blog.hu/api/trackback/id/tr10015174330
Nincsenek hozzászólások.

Gyermekdietetikus

A Kiskanál Kommandó blogja- Hozzátáplálás és kisgyermektáplálás a szakemberektől, a legújabb irányelvek alapján

Friss topikok

süti beállítások módosítása