Hatékony segítség fogzós babáknak

 

A babák fogzása erősen kihat az evésükre. Nyűgösek, fáj az ínyük, fáj maga az étkezés is. Akár sztrájkba is léphetnek emiatt. Az ételek is segíthetnek a fogzási fájdalom csillapításában. Most mutatok pár tippet, melyeket bevetve babád fogzás alatt is szívesen fog falatozni újra, és a tápanyagellátása is biztosítva lesz.

 

  1. Hűtsd le! Vegyél elő egy tiszta textilpelust, picit nedvesítsd be vízzel, majd tedd be a fagyasztóba pár órára. Ezidő alatt a hűtőbe (ne a fagyasztóba) tegyél egy kis babapürét/folyékonyabb állagú ételt. Amikor babád elkezd nyugtalankodni, rágcsál, és fogzásra gyanakszol, csak vedd elő a textilpelust és add neki oda: hadd tömködje. A hideg nyugtatja, kicsit érzésteleníti, a rágás pedig a nyomás miatt szintén segít neki. Nem biztos, hogy a textilpelust rágni fogja, ilyenkor az etetőszékben ültesd a babát, és a textilpelust mártsd bele a hideg pürébe. Igen, maszatos, de neki jól fog esni.

 

  1. Ropogósan minden jobb. A fogzásnál tökéletesek azok a falatok, amelyek kicsit roppannak ráharapáskor, majd „elolvadnak” a darabos ételt már evő baba szájában. Tipikus példa a buláta, és az extrudált termékek. A szájbavétel elején roppannak, és ez mivel enyhe, nem fájdalmas, a baba szabályozza, így segítve áttörni a panaszt okozó fogacskákat. A kicsit roppanós ételek segíthetnek a rágás által a fájdalomcsillapításban (és a kalóriabevitelben). 

       Fogzáskor a babák erősebben nyálzanak, és ezt a plussz nyálat is jól felszívja ez a fajta falatka.

A babáknak érzékeny a bőrük (a száj körül különösen), ezért jó ha egyébként a nyálcsorgás miatt sűrűbben hidratálod, törölgeted.

  1. Pici falatok, játékosan. A fagyasztó nagy szolgálatot tehet fogzásnál. A hidegről már olvashattál, mennyire kellemes a gyulladt ínynek. Kisebb falatkák (csemegekukorica, főtt borsó, áfonya, gyümidarab) félig lefagyasztva nagyon jó kis segítőtársak a fájdalom ellen. Félig fagyaszd le őket, azaz ha az ujjaiddal rányomsz, puha legyen még – de nagyon hideg. Ha teljesen megfagyna, túl kemény lenne babád/kisgyermeked számára, nem lenne biztonságos. A kis jéghideg falatokkal játszani is lehet: tedd bele egyenként őket egy jégkockatartóba, külön tálba a sokféle apróságot. A jégkockatartó esetében a babának kell kicsippentenie onnan, ami fejleszti a koordinációját, csippentő fogást tudja gyakorolni (mutató és hüvelyk összeérintésével enni). Elvonja a figyelmét- ez nagyon fontos. Lehet, sőt kell játszani koragyermekkorban az ételekkel. Most van itt az ideje, hogy megismerje a gyermek a különböző állagokat, formákat, textúrákat, hőmérsékleteket a kezével. Ne majd 19 évesen egy randin nyomja szét a zöldborsót az ujjaival, hanem most, míg tanul belőle és cuki, nem ciki. Egyen csak kézzel, kanállal, villával, marokkal és csippentő fogással egyaránt. Mindegyik mást fejleszt, és mindegyik más-más életkorban tökéletesítődik. A csippentés, a hideg aprófalatok érintése biztosítja a szenzoros ingereket. Erre szüksége van a babának is. A figyelemelvonás, a pozitív emlék mind mind segít, hogy ne a fogacskáira figyeljen. Találj ki játékokat az ételekkel: festés ujjal a pürékkel, rágóka tunkolás a pürébe, kanállal való önálló próbálkozások megkezdése (stabil tál, rövidnyelű kanál a baba kezébe), tükör étkezés előtt a baba elé, stb.
  2. Smoothiera fel. 1 éves kor alatt nem ajánlott, de azért sűrű formában nem sok különbözteti meg a babapürétől. Friss zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot lehet beletenni (amelyet már bevezettél), simára turmixolni. Amikor gyermeked abszolút nem fogad el semmit, néhány smoothie azért nagyon is hozzájárulhat a tápanyagellátáshoz. Pl.: hideg banán+tehéntej (egy éves kor alatt nem! Anyatejjel is működhet)+pici mogyoróvaj (ennek tápanyagértéke elég nagy!). A mogyoróvaj földimogyoróból készülhet, ennek bevezetésével ne késlekedj, ITT találsz róla minden infót.
  3. Pálcika és jégkrém. Fa pálcikákra (spatulára) rátűzhetsz banánt is akár. Ezt egy picit fagyaszd le, majd nézd, a már darabos ételt evő baba mennyire élvezi a nyammogást. A jégkrém kisgyermekeknek is szuper, főleg a házi változatok.
  4. Kanál egy falat finomsággal együtt lefagyasztva. Lehet ez bármilyen pépes, folyékony dolog, ami megfagy: akár szétnyomkodott banán is. Kanállal együtt irány a fagyasztó, és a baba biztosan rágcsálni fogja, és érezni, hogy ez milyen kellemes.
  5. Gyógyszerek. Azt tapasztalom, hogy sok anya fél a fájdalomtól szenvedő babájának, gyermekének fájdalomcsillapító gyógyszert adni. A fájdalom pedig nagyon nagy olyakor fogzás közben (neked is folyna a könnyed, de te be tudsz venni egyedül is gyógyszert), és gyerekekről lévén szó ezt nem hagyhatjuk szülőként. A fájdalomcsillapító gyógyszerek egyben gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Jó, ha mondjuk a fájdalomcsillapító szirup is egy kicsit hideg, így kevésbé érződik az íze és lenyelni is kellemesebb (szirupot ne kanállal adj a babának, nehogy a kanalat emiatt elutasítsa egyszer). A fájdalomcsillapítókról gyógyszerész írónk már mindent leírt ITT, olvasd el, hogy ebben az esetben melyek-hogyan ajánlottak. Ajánlottak a gyógyszerek, de egyeztess előtte a gyermekorvossal.

 

Nehéz időszak, de a vége a szép kis fogak megjelenése. Ne kötődjön ehhez a pár hónaphoz túl sok negatív evési tapasztalat, élmény. A fenti tanácsok működnek, és bevethetőek (elolvasva a további tudnivalókat, melyeket a szövegben jelöltem - pl. mogyoró). Kitartás! :)

www.kiskanalkommando.hu Gyermektáplálás szakemberektől

fogzass.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskanalkommando.blog.hu/api/trackback/id/tr4515227028
Nincsenek hozzászólások.

Gyermekdietetikus

A Kiskanál Kommandó blogja- Hozzátáplálás és kisgyermektáplálás a szakemberektől, a legújabb irányelvek alapján

Friss topikok

süti beállítások módosítása