Ezek az intő jelek: a válogatósság mögött komoly gond is állhat

 ke_pernyo_foto_2019-10-30_10_17_00.png

 

   Bizonyos életkorban teljesen normális viselkedés a válogatósság. Bosszantó, de átmeneti és normális egy bizonyos pontig. Vannak azonban intő jelek, melyekből tudható, hogy itt komolyabb gond áll a háttérben 

Számos történetet hallok, amikor egy nem evő gyermeknek csupán látszat megoldásokat javasolnak:

  • speciális tápszereket
  • mogyorókrémet minden étkezéshez
  • étvágyfokozó készítményeket

 

De ez önmagában nem elég. Az okokat kell feltárni, és kezelni.

Számos oka lehet annak, ha egy gyermek nem akar enni. A fizikális körülményektől kezdve az evészavarokig (pl. ARFID= akut, korlátozó étel beviteli zavar, mely mentális betegség).

 

Az első kérdés, amit szülőként fontos feltenni:

 

„Mindig elutasítja, minden körülmények között, vagy azért néha néha elfogadja?”

 

A válogatás kb 1,5-3 éves korban kezdődik és általában pár hónapig tart csupán. A gyermek néha elfogadja az elutasított ételeket, néha nem, de NORMÁL a súlygyarapodása, egészséges, ez a viselkedés nem igazán terheli meg a családot (csak egy kisebb frusztrációt okoz). Általában 6 éves korig kinövik a gyermekek, és nem áll a háttérben organikus ok.

Ha a szülők erre nem stresszelnek rá és nem adják fel a kínálgatást, elmúlik. Lehet trükköket bevetni: szép tálalás, sütikiszúrók, kisebb tányérok, új eszközök, más személy etesse a gyermeket, tükör a gyermek elé evés közben, ételekről szóló mesék, szülői példamutatás, stb.

 

Amikor már nem fogadja el a gyermek semmilyen körülmények között az ételt (akkor sem, ha esetleg-nem helyesen- a szülő/nagyszülő megvesztegeti), vagy fogy a súlya, nem megfelelően növekszik, esetleg retteg az étkezések idején, kiborul, sír, vagy ökledezik evés közben, ételcsoportokat egy az egyben elutasít, és a családnak is komoly gondot okoz a nem evés, szakemberhez kell fordulni. Ez a szelektív evés.

 

Mi a közös a nem evés kategóriáiban?

 


A stressz mindig a forgatókönyv része. Átéli ezt a habozó, szelektív evő gyermek, a szülei, sőt az egész család.

 

A táplálkozási zavarok a tipikusan fejlődő gyermekek legalább 25%-át érinthetik, befolyásolva az egész test fejlődését, az agy növekedését. A nem tipikusan fejlődő gyermekek akár 8O%-át is érintheti a probléma.

 


Jöjjenek tehát az intő jelek részletesen, de ne feledd: egyik sem jelent helyrehozhatatlan akadályt, és lehet hogy online, elolvasva máshogyan értelmezed. Ha felmerül bármelyik, irány a szakember. Ne próbálkozz otthoni módszerekkel, többségük rosszul sülhet el (pl. zsarolás/jutalmazás étellel, kóstolás/megnyalás forszírozása, “nincs más, ezt kell megenned, ha éhes vagy”, stb.)

 

 

  1. Következetesen kerüli az ételeket.

 

Nem arról van szó, hogy néha van kedve brokkolit enni, néha meg nem. Soha nem eszik például brokkolit, akkor sem, ha egy játékboltot ígérsz cserébe.

Egyébként normális, ha egy gyerek vagy egy felnőtt bizonyos ételeket nem szeret.


De ha ez nem 1-1 ételre igaz, hanem például az ételek tulajdonságai alapján szelektál az ember, gond van.

Ilyen:

-az étel színe (pl. piros ételek kerülése)

-az étel textúrája (pl. roppanós ételek kerülése vagy éppen a püréké)

-hasonló ételekre kiterjesztés (pl. ha nem szereti a brokkolit, a karfiolt sem fogja emiatt)

-az étel illata (pl. hús/hal szag)

-az étel márkája (ha márkahű, és ugyanolyan ételt más márkából nem fogyaszt el)

 

Amikor ez már súlyosan korlátozza az életet, segítséget kell kérni. Szó lehet mögötte szenzoros feldolgozási zavarról, rögeszmés viselkedésről, de ez a viselkedés az autizmus spektrumzavar egyik jellemzője is lehet (persze hogy nem minden gyerek autista, aki a halszagot kerüli, nem ilyen egyszerű). 

 

  1. Amikor már az evés körül forog minden.

 

Ha minden nap, minden étkezésnél a gyermek nehezen dönti el, mit kér, ismét fel kell gyulladjon a vörös lámpa.

Ez kihat az egész napra, és az étkezés már stresszel indul. A gyerek határozatlan minden alkalommal, amikor enni kell. Nem ugyanaz, ha a simán válogatós 3 éves nem tudja néha, mit akar enni. Ez a kategória más, itt a gyermek minden alkalommal hezitál, túl érzékeny és a szülőt ez zavarja.

 

 

  1. Öklendezés rendszeresen.

 

Ennek számos oka lehet, nem csupán táplálkozási zavar (pl. reflux), éppen ezért ha a gyermek sokszor ökledezik evéskor, feltétlen orvosi vizsgálat szükséges. Nem szabad elfelejteni, hogy az öklendezés lehet akaratlagos is: a gyermek így próbálja a számára elfogadhatatlan falatokat kiköpni. Undorodik tőle, erre reagál.

 

 

  1. Új ételek kerülése.

 

Gyakori és normális, ha egy kisgyermek fél az újdonságoktól: új ételek, emberek, helyek, szagok, helyzetek, stb. Egyfajta önvédelem, hogy ne “ugorjon” minden újdonságba bele.

Ez a neofóbia.

 

Sajnos előfodul, hogy ez a reakció megmarad, és fokozódik: a kisgyermek retteg az új ételek gondolatától is, nemhogy a szájába vegye azokat. Hosszú ideig csak a már megszokott ételeit kéri, és nem képes szorongás nélkül újdonságokat megismerni, megérinteni, megkóstolni soha.

 

 

  1. Rágási és / vagy nyelési nehézség.

 

Néha nem annyira egyértelmű, hogy az a gyerek hogyan rág, hogyan nyel:

-a kiflit a szájába veszi, és a kezével tépi ki onnan, vagy leharap belőle?

-volt csecsemőkorában asszimmetria az arcán, nyakán, vállövében?

 

Az is előfordulhat, hogy kellemetlen számára a rágás vagy a nyelés, csak ezt ő nem tudja elmondani (vagy azért, mert még nem beszél, vagy azért, mert mindig is így érezte).

 

Ha a gyermek csak püréket/puha ételeket eszik évekig (pl.: banán, joghurt, zabkása, sajtkrém, zsemle belseje), kerüli a hús evést/a roppanós ételeket/a keményebb állagokat, segítséget kell kérni ennek felmérésére (logopédus és gyermekorvos).

 

  1. Fogyás / stagnálás/ lassú növekedés.

 

Ez lehet tünet és következmény is. Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke nagy és egészséges lenne, és általában ez az egy intő jel, amikor segítséget kérnek.

 

Ha a gyermek korlátozza a bevitelt, alultápláltság fordulhat elő. Nem biztos, hogy csak a súlyán és hosszán látszik, a makro és mikro elemet hiánya is tüneteket okoz (fájdalmak, gyengeség, aluszékonyság, ingerlékenység, töredezett köröm, gyakori megbetegedések, stb.).

 

A percentilisgörbén (itt letöltheted) lehet egyedül folyamatában a gyermek növekedését követni.

Ez a görbe megmutatja, hogy ha magasság/vagy súly szerint 1OO egykorú gyermeket egymás mellé tennék, a mért gyermek hányadik lenne a “tornasorban”. Ezt vezetni kell és folyamatosan értékelni, hiszen az elcsúszások nem csupán 1-1 adatból adódnak, hanem a növekedés folyamatának elakadásából. Minden gyermeknél javaslom.

 

 

  1. A gyermek motivációja a félelem

 

Nem azt látni, hogy a gyermek dacos ha a “nem szeretem étel” kerül elő, hanem retteg. Mint egy pókfóbiás a pók közelében. Csakhogy pókokkal nem minden nap találkozik a fóbiás, míg ételekkel az ARFID-os gyermek minden nap, többször is. Az ARFID az akut, korlátozó ételbeviteli zavar. 

 

Ők az ételektől rettegnek

-vagy ételfajtáktól/csoportoktól (pl. zöldségek/gyümölcsök)

-vagy mennyiségektől: “nehogy megint az történjen, ami múltkor” (pl. ha valamitől hányt, elkerüli és kitereszti ezt hasonló ételekre is, míg már egy nagyon szűk ételcsoport marad biztonságos)

 

Ez egy mentális zavar, ugyanolyan gyakori mint a bulimia vagy az anorexia, csak éppen kisgyermekkorban kezdődik. Nem jár testképzavarral, de általában alultápláltsággal igen. Fontos, hogy felnőttkorig is megmaradhat, nem igazán múlik el teljesen, de teljes élet élhető vele, ha a család megtanulja kezelni.

Ha a gyermek sír/kiabál/fél/kiakad többféle ételtől, segítségre van szükség ennek megoldására.

 

 _______________________________________________________

A jó hír az, hogy ezeken a tüneteken, állapotokon lehet segíteni.

A rossz hír az, hogy sajnos viszonylag kevés helyen. Jól látható, hogy egy mentális zavar miatt nem evő gyermeknek a mogyorókrém nem elég.


Elősleges cél, hogy a gyermek megszeressen enni, és hogy bizalma legyen az ételek felé. Emellé jön a megfelelő tápláltsági állapot elérése.

 

Játék útján lehet ezt elérni. 

 

ke_pernyo_foto_2019-09-12_14_28_58.png 

(kép: saját rendelés: Kiskanál Kommandó)

A diagnózishoz és a kezeléshez különféle terápiák, eszközök, vizsgálatok elvégzése szükséges, pl.: tejallergia vizsgálat, vérkép, táplálási napló elemzés, percentilisgörbe elemzés, táplálási szituáció értékelés, rágási-nyelési viszgálatok, ultrahang, pszichológiai terápia, dietetikai segítség, orvosi segítség, stb.

Alapvető a közösségbe járó gyereknél az is, hogy a gyermeket gondozó felnőttek is tudjanak róla (ne bélyegezzék meg “válogatósnak”).

Az organikus okok mögötti válogatás talaján is ki tud alakulni ún. regulációs zavar, azaz önszabályozási zavar a gyermeknél, és a szülő-gyermek kapcsolatban elcsúszás. Ezt minden esetben külön szükséges kezelni.

____________ 

Amennyiben a fenti állapotokban ráismertél a gyermekedre, írj nekem itt, és segítek eljutni a megfelelő szakemberhez. Ne add fel, ne nyugodj bele, járj utána! 

 

  • Szakembereknek ajánlom a következő állapotokat utána olvasásra: PFD, SED, ARFID, FTT, neofóbia, Picky eating. 

 _____________

Útravaló: soha ne viccelj ételek elvételével, a gyermek átverésével. Az alábbi videóban komoly evészavaros gyermekeket is láthatsz (nem mind az). Némely lehet megmosolyogtató, de a videó felkavaró lehet. Sajnos sok szülő ezt viccesnek találja Amerikában, de ami jól látható: ezek a gyerekek szenvednek, és segítségre van szüksége a családnak. (a feliratot ne nézd:) )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskanalkommando.blog.hu/api/trackback/id/tr1215272448

Gyermekdietetikus

A Kiskanál Kommandó blogja- Hozzátáplálás és kisgyermektáplálás a szakemberektől, a legújabb irányelvek alapján

Friss topikok

süti beállítások módosítása