Kiskanál Kommandó

Csecsemő-, és kisdedtáplálási tévhitek elleni mozgalom, szakemberektől szülőknek.

Minden, amit a reklámok nem mondanak el a bébiételek új generációjáról

2017. október 29. 10:57 - Lukasz Rebeka

23023015_1710226925709413_1405406939_o.png

 

Mi ugrik be elsőre arról, hogy etetőtasak?

"Egy kis tasak, amiben püré van" .

Látszólag tök előnyös, hiszen a gyerek nem lesz maszatos, nem koszol vele, jók az összetevői, nem kell mosogatni. Win-win a gyerkőcnek és neked. 

Sajnos nem minden arany, ami fénylik..

Az etetőtasakok hátrányai:

 • Édesek, akkor is, ha zöldség alappal rendelkeznek, mindig van bennük édesebb hozzávaló is, ezzel áthangolva az egész pürét édes ízűvé. A hozzátáplálás elején gyermeked általában még nagyon nyitott. Ha ekkor megismerteted a különböző ízekkel, kombinációkkal, állagokkal (kivéve a keménnyel), később kisebb eséllyel lesz gondja a táplálkozással (1). Ha csak az édes ízt ismeri meg, nehéz dolgod lesz..
 • Magas az áruk, annak ellenére, hogy van olyan, amely egy almát és egy répát tartalmaz összesen (alapanyagköltség ebben az esetben kb. 50 forint lenne)
 • A gyermek igényeit nem igazán tudod kielégíteni velük: neki az kell, hogy lássa, tapintsa, érezze az ételek, alapanyagok ízét, állagát, alakját! Az étel ebben a korban játék is, segítségével tanul a gyermek.

Ha a szájába nyomsz egy zacskót, és ő ledönti a pürét, ez hogyan valósulhat meg?

 • Fogszuvasodást okozhatnak: minél tovább „nyammog rajta”, annál rosszabb a helyzet. Gyakorlatilag kiszopogatja a pürét, így az édes ízű püré nem a nyelvére, hanem a fogaira kerül elsőként. Itt időzik, károsítva savasságával a fogzománcot. Ha ilyen terméket kínálsz gyermekednek, kb. 1–1,5 órán keresztül ne mosd meg a fogát!

Természetesen van olyan helyzet, amikor nincs módod főzni (utazás, pihenés, fáradtság, betegség stb. miatt). Ilyen helyzetben nyugodtan használd az üveges, magyar bébiételeket! Ezek biztonságos, bevizsgált, megbízható termékek.

Az etetőtasakok helyes használata:

 1. Kanálra téve: furcsán hangozhat, de ha kanállal adagolod a tasakos püréket, kiküszöbölheted több hátrányukat
 2. Időnként kínálva: ne tedd rendszeressé fogyasztásukat
 3. Jó minűségűt választva: ne tartalmazzon hozzáadott cukrot, tartósítószert
 4. Kaphatók újratölthető tasakok is: ezekbe a legjobb, ha te készíted el a pürét.

De ha már itt tartunk, miért nem adsz a gyermek kezébe kanalat, teszed elé egy tálba az ételt, és hagyod tapasztalatot szerezni, egyedül enni? 

Gyermekedet akkor tudod megismertetni a szezonális, friss alapanyagokból készülő, a családotokban jellemző ételekkel, ha főzöl neki. Ezt ezerféleképpen variálhatod! Fontos, hogy ne csak az édes ízt mutasd meg neki, hanem a többit is (kivéve a sósat)! A családi ételek átalakításával (a gyermek nem kis felnőtt 2–3 évesen sem, ezért szükséges az ételt átalakítani!) érheted el a célt: minél több alapanyag megismertetését és az ízlés kialakulását.

 

1. Northstone, K.–Emmett, P.–Nethersole F.: The effect of age of introduction to lumpy solids on foods eaten and reported feeding difficulties at 6 and 15 months., ALSPAC Study Team. Avon Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood, J Hum Nutr Diet. 2001 Feb; 14(1):43–54.

Szólj hozzá!

Mi az a Kiskanál Kommandó?

2017. október 29. 10:05 - Lukasz Rebeka

Szia!

A Kiskanál Kommandó egy csecsemő-, és kisdedtáplálási tévhitek elleni mozgalom. 

 maci_logo.png

Mi nem kizárólag utat mutatunk, hanem fogjuk is a kezedet az út során. Az út kezdete a gyermeked érdeklődésének felkeltése az étkezés iránt, és a vége, amikor a Totyogód egészségesen, tápanyaghiánytól védve kezdheti meg az óvodát.

Tudtad, hogy minimalizálható a civilizációs betegségek (elhízás, szív-,érrendszeri betegségek, allergia, stb.) kialakulásának az esélye?

 

Mit adhat számodra, és gyermeke(i)d számára a Kiskanál Kommandó?

 

 • Biztonságot.Azt szeretnénk, hogy hiteles információkat kapj gyermeked táplálásáról, biztos forrásból. A biztos forrást a gyermekekkel foglalkozó szakemberek biztosítják.A biztos forrást a gyermekekkel foglalkozó szakemberek biztosítják.
 • Elérhetőséget. A legtöbb csatornán eléred a mozgalmat. Kérdezhetsz, és választ kapsz . Ám ne feledd, az online felvilágosítás nem helyettesíti a személyes orvosi vizsgálatot, és diagnózist sem ad!
 • Lehetőséget: Arra, hogy ez az időszak izgalmakkal teli feledezés legyen, ne stresszforrás. Segítünk neked az elméletben, és a gyakorlatban is, egészen az alapoktól. Ne félj, ha nem vagy született szakács! Minden adottság meg van benned ahhoz, hogy gyermekednek egészséges és tápláló ételeket készítsd, segítünk ezt a felszínre hozni!
 • Egységes álláspontot. Gondoltad volna, mennyire sok témakör teszi komplexé ezt az időszakot? A Kiskanál Kommandó hamarosan megjelenő könyvében rengeteg szakember közreműködött: dietetikusok, gyógyszerész, pszichológus, allergológus, gasztroenterológus, sőt, gasztroblogger is! Így a legtöbb témakört érintjük, ami befolyásolhatja gyermeked táplálását.

Csatlakozz hozzánk, akár szülő, akár szakember vagy, szeretettel látunk! Segíts, hogy segíthessünk!

Sajtókapcsolat: Kosztrihán Karolina   0670 424 3705 

Szólj hozzá!

Ki vagyok én?

2017. október 29. 09:29 - Lukasz Rebeka

Szia!

Köszönöm, hogy kattintottál! Rebeka vagyok, dietetikus és anya. Van egy 3 éves kisfiam, Alexander.

profilblog2.jpg

A dietetika gyermekekkel foglalkozó területe várandósság alatt kezdett el komolyabban érdekelni. Felfigyeltem arra, hogy ahány csoportba beléptem az ismert közösségi média felületén, annyiféle (téves) tanácsot osztogattak az önjelölt tanácsadók: szoptatás, felesleges tápszerezés, hozzátáplálás, sőt, diagnosztizáltak, és étrendeket állítottak össze, konkrét előírásokat osztottak a segítségkérő anyukáknak. Rengeteg hibát, félrevezetést láttam.

Ez nagyon veszélyes, hiszen nem tudhatják, hogy ki ül a gép mögött, ki kapja a tanácsokat. Milyen a kisgyermek fejlődési görbéje, hogyan táplálták eddig, milyen családban és a gyermeknél előforduló betegségek vannak, mivel diagnosztizálták az adott problémát (például a biorezonancia nem diagnosztikus értékű, felesleges és veszélyes ok nélkül kiiktatni a gyermek étrendjéből bizonyos élelmiszereket) milyen az anyuka, apuka, milyenek az életkörülményeik, gyakorlatilag, hogy néz ki a kisgyermek. Ezek mind-mind nagyon fontos információk egy szakembernek, csak ezek birtokában adhat hiteles és egyéni tanácsot.

 Az „egyéni” a kulcsszó, hiszen minden gyermek más, nem lehet általánosítani minden témánál. A gyermeket komplexen kell kezelni, nem csak a tüneteket enyhíteni, hanem az okot kideríteni, a kis lelkét ápolni (a szülőknek is), biztonságos és elfogadó légkört teremteni.

 Célom, hogy a tévhiteket eloszlassam, helyes irányba tereljem a szülőket, így gyermekük biztonságos, egészséges, teljesértékű és boldog életet élhessen egészen magzatkortól. 

Hamar felismertem, hogy ehhez a küldetéshez egyedül kevés vagyok, ezért megalkottam a Kiskanál Kommandót. 

A Kiskanál Kommandó egy csecsemő-, és kisdedtáplálási tévhitek elleni mozgalom. Azt szeretnénk, hogy hiteles információkat kapj gyermeked táplálásáról, biztos forrásból. A biztos forrást a gyermekekkel foglalkozó szakemberek biztosítják.

Mi nem kizárólag utat mutatunk, hanem fogjuk is a kezedet az út során. Az út kezdete a gyermeked érdeklődésének felkeltése az étkezés iránt, és a vége, amikor a Totyogód egészségesen, tápanyaghiánytól védve kezdheti meg az óvodát. 

pecse_t.png 

 

 

 

 

Szólj hozzá!